browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Cuadro clínico

Castellano      Valenciano

ÍNDEX

  1. Signes i símptomes
  2. Diagnóstic
  3. Tractament i vacunes
  4. Hostes naturals
  5. Prevenció

1.- SIGNES I SÍMPTOMES

foto síntomas

FOTO 1.- Cartell informatiu sobre les dades bàsiques del virus de Marburg.

En aquest apartat tractarem únicament sobre els efectes que té a nivell de malaltia, es a dir, sense tindre en compte com es realitza la infecció per part del virus. La informació d’aquesta part del blog esta extreta de la pàgina oficial de la OMS.

El primer període per a tots els virus és el d’incubació que és l’interval de temps des de que es produeix la infecció del virus fins que apareixen els primers símptomes. En el cas d’aquest virus el temps oscil·la entre 2 a 21 dies.

A partir de que apareixen els primers símptomes, aquests es desenvolupen ràpidament. Seguint la cronologia d’aparició, els primers en aparèixer són:

  •       Febre elevada
  •       Cefalea intensa (dolor de cap intens i persistent que va acompanyat d’una sensació de fatiga)
  •       Gran malestar
  •       Encara que no es donen en tots els casos, també hi poden aparèixer dolors musculars

Al tercer dia poden aparèixer altres símptomes que poden ser:

  •       Diarrea aquosa intensa (pot persistir durant una setmana)
  •       Dolor i còlics abdominals
  •       Nàusees i vòmits

Durant aquesta fase de la malaltia les persones presenten un aspecte fantasmagòric, amb un enfonsament dels ulls, fàcies inexpressives i una letargia extrema. En el cas Europeu, comentat a la història del virus, la majoria dels pacients van presentar una erupció cutània no pruriginosa entre els dies 2 a 7.

Les manifestacions hemorràgiques característiques d’aquest virus es donen entre els dies 5 a 7, i en els casos en els quals es produeix la mort de l’individu ve donada per la hemorràgia en múltiples òrgans. Aquestes hemorràgies es poden detectar gràcies al sagnat per diferents víes, com ara els vòmits, les genives, el nas o la vagina. Durant aquesta etapa, els malalts pateixen a més, una febre elevada.

Durant els següents dies, el virus por afectar al sistema nerviós y por produir confusió, irritabilitat i agressivitat en la persona malalta. A més, es durant els dies 8 a 9 quan habitualment es produeix la mort del malalt, generalment precedit de grans pèrdues de sang. Finalment, cal dir que en alguns casos, s’han descrit casos d’orquitis (inflamació d’un testicle) en una fase tardana de la malaltia (15 dies).

 

2.- DIAGNÒSTIC

foto ELISA

FOTO 2.- Esquematització de la técnica ELISA

El diagnòstic d’aquesta malaltia es realitza gràcies a un anàlisi diferencial entre diverses malalties, entre les quals es troben el colera, la pesta, la febre tifoïdal o entre les diverses febres hemorràgiques víriques. A més a més, segons la OMS, el diagnòstic definitiu s’ha de dur a terme en el laboratori mitjançant les següents proves:

  •       Immunoadsorció enzimàtica (ELISA): és una tècnica immunològica en la qual, un antigen immobilitzat es detecta gràcies a un anticòs que s’enllaça al antigen i que, a més, va lligat a un enzim capaç de produir un canvi mesurable en el “medi”, com ara un canvi de color mesurable amb un espectrofotòmetre.
  •       Detecció d’antígens: d’aquest tipus de tècniques existeixen diversos mètodes depenent del tipus de virus o bacteri que es vulga detectar.
  •       Neutralització: D’aquesta forma, el que detectem és l’antigen del virus mitjançant les immunoglobulines i no mitjançant els anticossos.
  •       Reacció en cadena de la polimerasa amb retrotranscriptasa (PCR-RT): Amb aquesta tècnica, podem amplificar una xicoteta quantitat d’ARN (molècula amb càrrega genètica del virus de Marburg) transformant-lo en ADN complementari.
  •       Aïllament del virus mitjançant cultiu cel·lular: Gràcies a aquesta última part, podem aconseguir colònies (clapes en la “gespa” bacteriana) pures.
  • Evidentment, per tal de realitzar aquestes proves, caldrà treballar en unes condicions de màxima contenció biològica, ja que si “s’escaparia” algun individu podria produir una epidèmia.

 

3.- TRACTAMENT I VACUNES

Segons la OMS actualment no existeix cap vacuna que puga contrarestar els efectes de la febre hemorràgica de Marburg, encara així, si que hi ha algunes candidates que actualment s’estan testant. Malgrat tot, poden passar encara uns anys fins que es trobe la vacuna que puga servir per al virus de Marburg. A més, cal afegir que en alguns laboratoris s’han obtingut bons resultats farmacològics, encara que es troben en la fase de investigació. Entre aquests últims trobem un “medicament” sobre el qual trobareu més informació a l’apartat de “Enlaces de interés”.

De totes maneres, en els casos greus el que es recomana un tractament de sosteniment intensiu, ja que els malalts necessiten de forma contínua líquids intravenosos o una rehidratació oral amb dissolucions electrolítiques, és a dir, dissolucions en les quals únicament trobem ions.

4.- HOSTES NATURALS

Minolta DSC

FOTO 3.- Rat penat egipci de la fruita i un dels components del gènere Rousettus

El virus és natural d’África, aleshores els hostes són animals que es troben en aquell continent. Es considera que els hostes per excel·lència son les rates penades de la fruita de la família Pteropoddidae, i específicament les espècies que pertanyen al gènere Rousettus. Aquestes rates penades no posseïxen símptomes de la malaltia.

Altres animals que es poden infectar pel virus de Marburgo són el micos verds africans (Cercopithecus aethiops). Com ja hem vist en l’apartat d’”História”, aquests foren els causants del primer brot de febre hemorràgica de Marburgo, justament a la ciutat que porta el mateix nom.

A més d’aquests animals coneguts, s’ha experimentat amb la inoculació d’un filovirus en altres tipus d’animals, com ara els porcs. En el cas d’aquestos animals se’ls ha inoculat el virus de l’Ebola i s’ha pogut comprovar que es poden infectar i després eliminar el virus, per la qual cosa, l’OMS considera el porc com un vector d’amplificació i com un possible portador de la malaltia. A més a més, la mateixa organització considera que, encara que no s’ha demostrat l’associació del virus amb altres animals domèstics, se’ls ha de considerar com a vectors fins que no es demostre el contrari.

5.- PREVENCIÓ

Parte 5

FOTO 4.- Exemple de les mesures de prevenció en un hospital per tractar la malaltia

Com s’ha comentat en l’apartat anterior, el porc és un possible vector i amplificador de la malaltia, per la qual cosa cal prendre mesures en aquelles granges de porcs que coincideixen amb la zona de dispersió de les rates penades del gènere Rousettus. En cas d’infecció d’un porc aquest podria contribuir a l’amplificació del virus o a la causa o contribució dels brots de la malaltia.

Ara bé, com no tenim cap vacuna o medicament per tal de contrarestar a la malaltia, l’única manera de poder lluitar contra aquesta en humans és mitjançant la prevenció, reduint l’exposició al virus i les mesures de protecció. En els casos dels brots de febre hemorràgica de Marburg en Àfrica, la OMS recomana els missatges educatius de salut pública per reduir el risc de contagi. Per tal de fer-ho, a la seua pàgina web dedicada a aquesta malaltia es recomanen els següents passos:

  •       Per reduir el risc de contagi durant les visites turístiques o durant el treball en mines on viuen alguns del rats penats que són hostes del virus, es recomana la utilització de guants i altres peces de roba relacionades amb la protecció, com ara, màscares.
  •       Pel que fa al contagi, ja siga per contacte amb els malalts o amb els fluids dels mateixos, es recomana evitar en la mesura del que siga possible qualsevol contacte. A més, per a aquelles persones que cuiden dels malalts es recomana la utilització de mesures de protecció paregudes a les que es prenen en les coves. També, s’afegeix rentar-se les mans de forma regular (també si es visita al malalt a l’hospital).
  •       Pel que fa a la comunitat, es recomana informar a la població afectada de les característiques i, d’aquesta manera poder detectar els cassos el més aviat possible i poder evitar que afecte a més persones.

A nivell sanitari, s’ha d’evitar el contacte amb la persona malalta o amb qualsevol dels seus fluids, ja que són aquests els medis pels quals es transmet el virus. Hi ha alguns cassos d’infecció produïts per aquesta via que ja han estat descrits. Per al personal sanitari es recomana que eviten qualsevol contacte amb els fluids del malalt i dur protecció que cobrixca tantes parts del cos com siga possible.

El tractament sanitari de la malaltia, com a conclusió, requereix augmentar les mesures habituals de protecció front la malaltia. Entre aquestes mesures de reforçament, també s’inclou el de l’equip de protecció personal, les pràctiques d’injecció, de curació i de l’enterrament.

També a nivell de laboratori i d’investigació de la malaltia s’han de prendre mesures d’aquest estil, reforçades amb l’equipament adequat per al tractament d’aquestes malalties i amb mesures de seguretat que no permeten la possible eixida del virus cap a l’exterior.

———

ÍNDICE

  1. Signos y síntomas
  2. Diagnóstico
  3. Tratamiento y vacunas
  4. Huéspedes naturales
  5. Prevención

1.- SIGNOS Y SÍNTOMAS

foto síntomas

FOTO 1.- Ejemplo de cartel educativo para el ámbito sanitario que trata los aspectos más importantes del virus

En este apartado trataremos únicamente sobre los efectos que tiene a nivel de enfermedad, es decir, sin tener en cuenta como se realiza la infección por parte del virus. La información de esta parte del blog está basada en la página oficial de la OMS.

El primer periodo para todos los virus es el de incubación que es el intervalo de tiempo desde que se produce la infección por parte del virus, hasta que aparecen los primeros síntomas. En el caso de este virus el tiempo oscila entre 2 y 21 días.

A partir de que aparezcan los primeros síntomas, estos se desarrollan rápidamente. Siguiendo la cronología de aparición, los primeros en aparecer son:

  •       Fiebre elevada
  •       Cefalea intensa (dolor de cabeza intenso y persistente que va acompañado por una sensación de fatiga)
  •       Gran malestar
  •       Aunque no se den en todos los casos, también pueden aparecer dolores musculares.

Al tercer día pueden aparecer otros síntomas importantes, entre los cuales podemos observar:

  •       Diarrea acuosa intensa (puede persistir una semana)
  •       Dolor y cólicos abdominales
  •       Náuseas y vómitos

Durante esta fase de la enfermedad las personas presentan un aspecto fantasmagórico, con un hundimiento de los ojos, facies inexpresiva y letargo extremo. En el caso europeo, comentado en la historia del virus, la mayoría de los pacientes presentaron una erupción cutánea no pruriginosa entre los días 2 a 7.

Las manifestaciones hemorrágicas características de este tipo de virus se da entre los días 5 a 7, y en los casos en los cuales comporta la muerte del individuo, esta viene dada por la hemorragia interna múltiple. Estas hemorragias se pueden detectar gracias al sangrado por diferentes orificios, como ahora las encías, los vómitos, la nariz o la vagina. Además, durante esta fase, los enfermos sufren una fiebre elevada.

Durante los siguientes días, el virus puede afectar al sistema nervioso y producir en el paciente confusión, irritabilidad y agresividad. Además, es durante los días 8 o 9 cuando habitualmente se produce la muerte del enfermo precedida por una importante pérdida de sangre. Además, en algunos casos, se ha descrito la orquitis (inflamación de un testículo) en la fase tardía de la enfermedad (15 días).

 

2.- DIAGNÓSTICO

foto ELISA

FOTO 2.- Imagen esquemática del proceso ELISA para la detección de la enfermedad

El diagnóstico de esta enfermedad se realiza gracias a un análisis diferencial entre diferentes enfermedades, entre las cuales observamos el cólera, la peste, la fiebre tifoidea o entre los diferentes tipos de fiebres hemorrágicas víricas. Además, según la OMS, el diagnóstico definitivo se lleva a cabo en el laboratorio a través de las siguientes pruebas:

  •       Inmunoadsorción enzimática (ELISA): es una técnica inmunológica en la cual, un antígeno inmovilizado se detecta gracias a un anticuerpo que se enlaza al antígeno y que, además, va unido a una enzima capaz de producir un cambio apreciable en el “medio”, como ahora un cambio de color medible con un espectrofotómetro.
  •       Detección de antígenos: de este tipo de técnicas existen diferentes métodos dependiendo del tipo de virus o bacteria que se quiera detectar.
  •       Neutralización: De esta forma, la que detectamos es la presencia del antígeno del virus gracias a las inmunoglobulinas i no mediante los anticuerpos.
  •       Reacción en cadena de la polimerasa con retrotranscripatasa (PCR-RT): Con esta técnica, podemos amplificar una pequeña cantidad de ARN (molécula con carga genética del virus de Marburgo) transformándolo en ADN complementario.
  •       Aislamiento del virus mediante cultivo celular: Gracias a esta última parte, podemos conseguir colonias (calvas en el “césped” bacteriano) puras.

Como es evidente, para realizar estas pruebas, es necesario trabajar en condiciones de máxima contención biológica, ya que si se “escapara” algún individuo podría producir una epidemia.

 

3.- TRATAMIENTO Y VACUNAS

Según la OMS actualmente no existe ninguna vacuna que pueda contrarrestar los efectos de la fiebre hemorrágica de Marburgo, aún así, si que existen algunas candidatas que actualmente se están probando. A pesar de esto, pueden pasar todavía unos años hasta que se encuentre la vacuna que pueda servir para el virus de Marburgo. Además, hace falta añadir que algunos laboratorios han obtenido buenos resultados farmacológicos, aunque todavía se encuentran es fase de investigación. Entre estos últimos casos encontramos un “medicamento” sobre el cual encontrareis más información en el apartado de “Enlaces de interés”.

De todas formas, en los casos graves se recomienda un tratamiento de sostén intensivo, ya que los enfermos necesitan de forma continua líquidos intravenosos o una rehidratación oral con soluciones electrolíticas, es decir, soluciones en las cuales únicamente encontramos iones.

 

4.- HUÉSPEDES NATURALES

Minolta DSC

FOTO 3.- Imagen del murciélago egipcio de la fruta uno de los huéspedes del virus y perteneciente a la familia Rousettus

El virus es natural de África, por lo que los huéspedes son animales que se encuentran en aquel continente. Se considera que los huéspedes por excelencia son los murciélagos de la fruta de la familia Pteropoddidae, y específicamente las especies que pertenecen al género Rousettus. Estos murciélagos no poseen síntomas de las enfermedades.

Otros animales que se pueden infectar por el virus de Marburgo son los monos verdes africanos (Cercopithecus aethiops). Como ya hemos visto en el apartado de “Historia”, estos fueron los causantes del primer brote de fiebre hemorrágica de Marburgo, justamente en la ciudad de nombre homónimo.

Además de estos animales conocidos, se ha experimentado con la inoculación de un filovirus en otros tipos de animales, como ahora los cerdos. En el caso de estos animales se les ha inoculado el virus del Ébola y se ha podido comprobar que se pueden infectar y después eliminar el virus, por esta razón, la OMS considera al cerdo como un vector de amplificación y como un posible portador de la enfermedad. Además, la misma organización considera que, aunque todavía no se ha demostrado la asociación del virus a otros animales domésticos, se los ha de considerar como posibles vectores hasta que se demuestre lo contrario.

5.- PREVENCIÓN

Parte 5

FOTO 4.- Imagen ejemplo de las medidas que se toman para tractar a los enfermos por este virus.

Como se ha comentado en el apartado anterior, el cerdo es un posible vector y amplificador de la enfermedad, por la cual cosa se tienen que tomar medidas en aquellas granjas de cerdos que coinciden con la zona de dispersión de los murciélagos del género Rousettus. En el caso de la infección de un cerdo, este podría contribuir a la amplificación del virus o a la cause o contribución de los brotes de la enfermedad.

Ahora bien, como no tenemos ninguna vacuna o medicamento con el cual contrarrestar la enfermedad, la única manera de luchar contra esta en humanos es mediante la prevención, reduciendo la exposición al virus y las medidas de protección. En los casos de brote de fiebre hemorrágica de Marburgo en África, la OMS recomienda los mensajes educativos de salud pública para reducir el riesgo de contagio. Para llevar esto a cabo, en su página web dedicada a esta enfermedad se recomiendan los siguientes pasos:

  • Para reducir el riego de contagio durante las visitas turísticas o durante el trabajo a las minas donde viven los murciélagos que son huéspedes del virus, se recomienda la utilización de guantes y otras prendas relacionadas con la protección, como por ejemplo, mascarillas.
  • En lo referente al contagio, ya sea por contacto con los enfermos o con los fluidos de los mismos, se recomienda evitar, en la medida de lo posible, cualquier contacto. Además, para aquellas personas que cuidan de los enfermos se recomienda la utilización de medidas de protección parecidas a las de las cuevas. Además, se añade lavarse las manos de forma regular (también si se visita al enfermo en el hospital)
  • En lo referente a la comunidad, se recomienda informar a la población afectada de las características del virus y, de esta forma poder detectar los casos lo más pronto posible y poder evitar que infecte a más personas.

A nivel sanitario, se tiene que evitar el contacto con la persona enferma o con cualquiera de sus fluidos, ya que estos son los medios por los cuales se transmite el virus. Ha habido casos de infección producidos por esta vía que ya han sido descritos. Para el personal sanitario se recomienda que eviten cualquier contacto con los fluidos del enfermo y llevar protección que cubra tantas partes del cuerpo como sean posibles.

El tratamiento sanitario de la enfermedad, como conclusión, requiere aumentar las medidas habituales de protección frente a la enfermedad. Entre estas medidas de refuerzo, también se incluyen las del equipo de protección personal, las prácticas de inyección, de curación y de entierro.

También a nivel de laboratorio y de investigación de la enfermedad hacen falta medidas de este estilo, reforzadas con un equipamiento adecuado para el tratamiento de estas enfermedades y con medidas de seguridad que no permitan la posible fuga del virus hacia el exterior.

 


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 9 6 ?